zondag 22 december 2013

Thema Kerstmis (3KOMO)

Warme wensen, mooie lichtjes, cadeautjes voor groot en klein.
We proberen extra lief en behulpzaam voor elkaar te zijn.
De kerstsfeer heerst weer in onze klas.
We zouden zo graag willen dat het het hele jaar Kerstmis was!

Ook dit jaar telden we weer af naar het kerstfeestje in onze klas aan de hand van een aftelkalender. Iedere dag kregen 1 of 2 kleuters een klein cadeautje mee naar huis. Zo leerden we aftellen van 11 naar 1. En heel belangrijk... We leerden onze beurt afwachten. Dit was niet altijd even gemakkelijk, maar het is ons toch gelukt!


Iedere dag mochten we een opdrachtenkaartje uit de kerstsok trekken. We moesten deze opdracht proberen goed uit te voeren. Wanneer  dit gelukt was, mochten we uit de andere kerstsok een puzzelstukje trekken.

Wanneer we de hele puzzel afkregen, zouden we beloond worden met een kerstschat. Wat waren we benieuwd!

Dit jaar versierden we onze kerstboom aan de hand van het liedje van Doremi. We moesten goed luisteren en onthouden wat we om de beurt in de kerstboom moesten hangen. Dit was een goede luister- en geheugenoefening voor ons!


Nadien mochten we de boom verder versieren met de kerstballen.

We mochten kiezen welk werkje we wilden maken. Ofwel een mooie kerstster door kleine bolletjes te rollen.

Ofwel een kerstsok door met een lintje door de gaatjes te rijgen.

We mochten in de namiddag ook kerstboomhangers maken met pareltjes. Die mochten we nadien in de kerstboom hangen.


Onze Sinterklaas Playmobil werd opgeruimd en er werd plaats gemaakt voor de kerst Playmobil. Ook dit had weer een groot succes! 


Onze poppenhoek werd omgetoverd tot een kersthoek. Hier konden we het rollenspel van Kerstmis thuis naspelen. We hadden ook een eigen kerstboom die we zelf mochten versieren.We versierden allemaal een kleine kerstboom met afwisselend plakfiguurtjes en schrijfpatronen.


Onze juf maakte nadien van al deze kleine kerstboompjes twee grote kerstbomen. Wat vonden we dit mooi!


Ook bij dit thema probeerden we weer een voorbeeldtekening zo nauwkeurig mogelijk na te tekenen. Dit keer was het een kerstboom. Dit vonden we niet zo makkelijk! 


We leerden de cijfers door te spelen met kleikaarten rond het thema kerstmis. We moesten evenveel bolletjes van klei in de kerstboom hangen als het cijfer dat erboven stond.


We leerden ook 'spiegelen', namelijk het gezicht van de kerstman! Dit hadden we heel goed gedaan, kijk maar eens! We ordenden de kerstbomen met kerstballen van 1 tot en met 8. Goed tellen was de boodschap!

We oefenden ook om cijfers te schrijven door de kerstballen in de boom te tellen.

Ook knutselden en werkten we natuurlijk heel hard aan ons cadeautje voor de kerstmarkt! We maakten een mooi maantje dat kan dienen als een theelichthoudertje. Juf Marieke, onze stagiaire, hielp ons hier goed mee!


Mooi ingepakt en klaargemaakt om verkocht te worden op onze kerstmarkt!

We speelden het kerstboomballenspel. Wie als eerste zijn kerstboom vol met kerstballen had, was gewonnen! En doordat we dit met de knijptang moesten doen, oefenden we onze fijne motoriek!

Onze lichtbak was ook weer populair tijdens dit thema. We tekenden tekeningen van kerstmis na en kleurden ze nadien mooi in.

In de loop van de week bracht iedereen een kerstcadeautje mee om tijdens onze kerstfeestje een pakjesspelletje te doen. Onder onze boom lagen al vele pakjes...

Op de dag van ons kerstfeestje, hadden we het laatste puzzelstuk van onze puzzel verdiend! Onze puzzel van de kerstschat was klaar. Nu was het wachten op de kerstschat... Wanneer zou die toch komen?

Terwijl we dan maar nieuwsgierig afwachtten op onze kerstschat, hielden we alvast een gezellig kerstfeestje in onze klas. Lekker eten, lekker drinken, mooie kerstmuziek en vooral het gezellig samenzijn met elkaar zorgden voor een mooie afsluiter voor onze kerstvakantie!
En omdat die dag juf Marie-Ange jarig was, hadden we gezegd dat ze eventjes naar de klas moest komen. We hadden niet verteld waarom, maar we wilden heel graag voor haar zingen en haar de kaarsjes op de taart laten uitblazen.
En raad eens... Toen juf Marie-Ange naar onze klas kwam, had ze de kerstschat voor ons bij én nog lekkere cake voor haar verjaardag. Hmmm... Dat had gesmaakt.
Als kerstschat kregen we allemaal een potlood waar we onze vingertjes juist op kunnen zetten. Ideaal om volgend jaar naar het eerste leerjaar te gaan!

En om deze leuke dag af te sluiten, speelden we nog het pakjesspelletje waar we zo lang naar uitgekeken hadden. We waren heel benieuwd en iedereen was heel erg tevreden met de gekregen cadeautjes!
De foto's van het knutselen aan onze nieuwjaarsbrief blijven nog geheim! Op 1 januari 2014 hopen we dat jullie kleuter met trots zijn/haar nieuwsjaarsbrief zal opzeggen. We hebben hier heel hard voor geoefend in de klas. We hebben de kleuters aangespoord dat ze moeten proberen om iedere dag het versje eens in hun hoofd op te zetten, want na een weekje vakantie en een weekje niet oefenen, zal het voor sommige kleuters misschien een beetje moeilijk worden. Maar hier kunnen de zenuwen natuurlijk ook iets mee te maken hebben. Maar we zijn er zeker van dat papa en mama dan wel even een handje zullen helpen.


Wij wensen alle kleuters, alle papa's en mama's, alle oma's en opa's,... fijne kerstdagen en een heel gelukkig 2014. Geniet van de vakantie en geniet van elkaar tijdens deze bijzondere dagen. 
We zien jullie volgend jaar graag terug!

Juf Marie-Ange & juf Vicki

Geen opmerkingen:

Een reactie posten