woensdag 20 november 2013

Met opa en oma de wereld rond! (3KOMO)

IK MAAK EEN REIS ROND DE WERELD IN 1 DAG.
IK GA OVERAL NAAR TOE EN ALLES MAG.
NAAR DE WOESTIJN, DE BERGEN EN DE ZEE.
GA JE MET ME MEE?

Wij wilden ons thema "oma en opa" dit jaar eens op een andere manier aanpakken. We hadden besloten om te kiezen voor "Met opa en oma de wereld rond".
Iedere dag kwam een ander land aan bod en regelmatig  kwamen er oma's en opa's over verschillende landen leuke en vooral leerrijke activiteiten met ons doen. Zo maakten wij op een speelse wijze kennis met de verschillende vlaggen, de verschillende culturen en de verschillende gebruiken.

KENNISMAKEN MET DE VERSCHILLENDE LANDEN.
Iedereen mocht foto's meebrengen van oma en opa op vakantie. We vertelden waar onze oma's en opa's graag op vakantie gaan. Nadien sorteerden we de foto's bij de juiste vlaggetjes. Dit was niet zo'n makkelijke opdracht, omdat we de vlaggen nog niet kenden. Daarom hielp de juf ons door telkens de vlag te beschrijven. 

Nadien mochten wij de grote vlaggen schilderen van de landen waar onze oma's en opa's op vakantie zijn geweest. We schilderden deze na van het echte vlaggetje. We moesten goed kijken naar de kleuren en de details.

We maakten ook een patroon rond de foto's met de vlaggetjes van de landen waar onze oma's en opa's op vakantie zijn geweest.
Van Amber kregen we een puzzel van de wereld waar we de twee weken mee mochten spelen. Bedankt!
We werkten natuurlijk ook aan het cadeautje voor het grootouderfeest. We plakten een patroon van drie verschillende foto's van onszelf rond ons gestempeld handje. 

GA JE MEE NAAR AMERIKA?
Iedere dag ging ons koffertje rond en wanneer de muziek stopte, mochten we kijken welk vlaggetje er in de doos zat. Rond dat land gingen we dan de hele dag leren.
 We zochten de juiste vliegtuigen om naar Amerika te vertrekken. We mochten alleen de vliegtuigen met de Amerikaanse vlag kleuren.

 We maakten ook een sterrenslinger met de kleuren van Amerika: rood, blauw en wit!
 De oma van Jesse is al eens naar Amerika op vakantie geweest. Ze kwam hier een beetje over vertellen in de klas. Hierna mochten we allerlei kleurplaten over Amerika kleuren en uitknippen: beren, een vliegtuig en en de vlag.
En om deze fijne dag af te sluiten, kregen we allemaal nog een lekkere hotdog van de oma van Jesse. Dat eten ze immers veel in Amerika! Hmm, dat had gesmaakt!
Bedankt lieve oma van Jesse!

GA JE MEE NAAR AFRIKA?
De opa en oma van Anaïs zijn al vaak naar Afrika op bezoek geweest en ze helpen de mensen daar ook. Zij kwamen hier meer over vertellen. Aan de hand van foto's vertelden ze ons een verhaal over het leven van de kindjes in Zambia.
We mochten allemaal eens maïs proeven, net zoals de Afrikaanse kindjes.
We kregen nog een zak met Afrikaanse spulletjes mee naar huis. Bedankt hoor!
We mochten samen met de oma en opa van Anaïs nog een mooie kleurplaat over Afrika kleuren.
En tot slotte, nog een mooie groepsfoto met onze gekregen T-shirts! Bedankt lieve oma en opa, we hebben veel geleerd over Afrika!

In de namiddag kwam de andere opa van Anaïs. Hij kwam ons ook iets meer vertellen over Afrika, namelijk over Bangladesh.
Aan de hand van prenten leerden we meer over het leven daar.
Maar niet alleen aan de hand van prenten... Ook aan de hand van mama tijger en baby tijger. Deze waren de hoofdpersonen in het verhaal.

Na het verhaal mochten we een tijgermasker maken. 
Zijn we enge tijgers of juist hele lieve? Bedankt lieve opa! 


Afrika is blijkbaar een heel populair land bij onze oma's en opa's. Want ook de oma van Mare kwam ons hier iets meer over vertellen aan de hand van een boek met mooie prenten en tal van Afrikaanse spulletjes.
Brando en Mare kregen net zo'n mooie kraag als de Afrikaanse mensen.
In Afrika trommelen de mensen ook heel graag! De oma van Mare had trommels mee naar onze klas gebracht en we mochten allemaal eens proberen.


En weet je wat leuk was? We mochten zelfs een eigen trommeltje maken! Dat vonden we natuurlijk super!
Bedankt lieve oma! We hebben er echt van genoten!
In de klas maakten we ook nog een trommeltje op papier. Met de raffia moesten we goed meten en passen.

GA JE MEE NAAR ITALIE?
We maakten schrijfoefeningen op de toren van Pisa.
Oma en opa aten pizza in Italië. We plakten telkens 1 pizza meer. Nadien moesten we kijken wie de meeste pizza's gegeten had: opa of oma?

GA JE MEE NAAR POLEN?
De mama van Pawel kwam samen met de oma van Pawel naar de klas. De oma van Pawel verstaat geen Nederlands, dus de mama hielp een beetje met vertalen. Ze kwamen een typisch Poolse groentesalade maken. We hielpen goed mee en allemaal proefden we eens! Bedankt lieve oma en mama van Pawel!


Bedankt lieve oma's en opa's om naar ons klasje te komen. We hebben weer twee fijne en vooral heel belangrijk: twee leerrijke weken achter de rug! We hebben dit thema eens op een andere manier mogen beleven dankzij jullie! We vonden het fantastisch!
Hopelijk hebben jullie ook nog genoten van ons dansje op het grootouderfeest!
BEDANKT!
Juf Marie-Ange, juf Vicki en alle kleuters van de 3de kleuterklas Moelingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten