zaterdag 26 april 2014

Thema brandweer (2/3 KOMO)

Tuta, tuta, waar is de brand?
Tuta, tuta, snel aan de kant!
Hier komt Sam de brandweerman,
die alle branden blussen kan.
Met zijn grote waterspuit,
maakt hij alle vlammen uit,
Redt hij mensen van het dak,
in zijn mooie brandweerpak!
Tuta, tuta!
Tuta, tuta!

Jullie kunnen het al raden, wij leerden in onze klas één weekje over het thema 'brandweer'. 
De kleuters spraken meteen over 'brandweerman Sam'. Maar de juffen kenden brandweerman Sam niet, maar na wat opzoekwerk, waren ook de juffen mee met de kleuters!


We startten ons thema door een woordveld te maken over de brandweer. Wat wisten de kleuters al allemaal over de brandweer? Om de beurt mocht iedereen iets vertellen en de juf schreef dit dan op een groot blad papier. De kleuters zochten hier dan ook de juiste prentjes bij. En wat bleek? Zo heel veel moest de juf niet meer vertellen, want de kleuters wisten immers al ontzettend veel!


Onze zonnetjes maakten een brandweerman of brandweervrouw. 


En onze vlindertjes maakten een brandweerwagen waar ze zelf in zaten. Net zoals de echte brandweermannen en -vrouwen.

We speelden een gezelschapsspelletje rond de brandweer. We gooiden met de dobbelsteen en moesten zoveel stapjes vooruit. Wanneer we op de ladder terechtkwamen, moesten we weer helemaal terug naar beneden gaan. Wanneer we op de brandslang terechtkwamen, mochten we de slang naar boven volgen. Spannend hoor!

Woensdag gingen we op bezoek naar de brandweerkazerne in 's Gravenvoeren. We waren allemaal erg nieuwsgierig om te zien hoe het daar aan toe gaat!

Eerst kregen we een beetje een algemene uitleg van Rik de brandweerman. We leerden het noodnummer 112 en we kregen al een beetje informatie over wat je wel of niet mag doen als er brand is. Ook kregen we te horen hoe de brandweermannen nu eigenlijk worden opgeroepen. We maakten ook kennis met de pieper.Hierna gingen we naar de kleedkamer kijken. Wanneer een brandweerman opgeroepen wordt, moet het allemaal heel snel gaan. Op 1 minuut is iedereen aangekleed. Dat is snel hé. We kregen de verschillende kleren te zien en mochten deze zelf ook eens passen.Hierna gingen we naar de brandweerauto kijken. Dit vonden we natuurlijk heel fijn! We mochten er allemaal eens in zitten en keken wat er nu eigenlijk allemaal in zo'n brandweerauto zit.Nadien was het tijd om naar buiten te gaan. We kregen te zien hoe hoog de ladder van de brandweerauto wel is! Wow!

En erna, waar we zo lang op gewacht hadden, de SIRENE!

En toen... Toen mochten wij zelf met de brandweerslang spuiten. Wat een pret! En ook de juffen moesten eens proberen...

We bedankten Rik de brandweerman voor deze fijne voormiddag met een knutselwerkje en lekkere chocolaatjes. Als beloning kregen wij een echte medaille van de brandweer en nog iets lekkers om te drinken! BEDANKT!


Terug in onze klas was het weer tijd om aan het werk te gaan.
We oefenden onze schrijfpatronen aan de hand van een werkje over de brandweer.


We leerden bijtekenen of wegstrepen tot de hoeveelheid 6.


We oefenden het begrip 'evenveel' door evenveel helmen te plakken als het getalbeeld.


We leerden over de 'hoogste' en de 'laagste' ladder door te meten en te vergelijken met blokjes.


We vonden het ook heel fijn om in het grote boek van de brandweer te kijken.


Onze zonnetjes kleurden alle voorwerpen in die met de beginklank 'B' beginnen.
Dat lukte ons al redelijk goed.

We maakten een punttekening met cijfers en kregen zo een mooie brandweerwagen!We oefenden de beginklank van woordkaartjes over de brandweer en dan zat onze week er alweer op!De volgende twee weken leren we over onze lieve mama's! Tot maandag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten