zondag 23 maart 2014

Thema bouwen (2/3KOMO)

WIJ GRAVEN IN DE GROND, ROMMEL ROMMEL ROND.
WIJ LEGGEN DE EERSTE STEEN, DRIE TWEE EEN.
BOUWEN MAAR, NIETS TE LICHT, NIETS TE ZWAAR.
NU BOUWEN WIJ EEN FEESTJE, WANT ONS HUIS IS KLAAR!

Wij startten ons thema met als onderwerp: "ALLEMAAL HUIZEN".

We mochten een foto van ons eigen huis mee naar school nemen. Om de beurt mochten we hier dan over vertellen. "Welke kleur heeft ons huis?" "Welke kleur dakpannen zie je?" "Hoeveel ramen zien we?" "Wat bevindt er zich achter die ramen?" Nadien maakten we een kijkmuur met al deze foto's.

We leerden een code volgen om de huizen op de juiste manier in te kleuren.

We kregen de omtrek van een huis en we mochten zelf een huis ontwerpen.

De zonnetjes mochten ook zelf een huis ontwerpen. Nadien knipten ze hun huis mooi op de lijntjes uit.
We mochten ook huizen timmeren in onze klas, met echte nagels en hamers! Onze juf tekende de omtrek van een huis op een stuk hout en wij mochten dan aan de hand van nageltjes en rietjes de omtrek afmaken. Dit vonden we heel fijn!


Onze zonnetjes leerden ook al getallen splitsen aan de hand van splitshuisjes: 4 kunnen we splitsen in 2 en 2 of... , 6 kunnen we splitsen in 1 en 5 of... We oefenden dit eerst met blokjes en nadien waren er zelfs al kleuters die dit zonder blokjes konden. 


Aan de hand van de meegebrachte foto's van de huizen, maakte onze juf puzzels. Zo konden we elkaars huisjes terug puzzelen. 


We gingen op exploratietocht rondom de school om te kijken naar de verschillende soorten huizen. We mochten allemaal een voorgevel van een huis natekenen. We moesten goed op de details letten!


Onze vlindertjes mochten aan de hand van hun meegebrachte foto hun huis proberen na te schilderen. 


Ze leerden ook 'bouwen volgens opdrachtenkaarten'.
Het volgende onderwerp waarover we leerden was: 
"DE BOUWWERF".

De zonnetjes zochten de 7 verschillen op de bouwwerf en zochten ook de juiste materialen en werkmannen.


De vlindertjes kleurden een kiepwagen en bestrooiden deze met zand. En Bob de bouwer mocht natuurlijk niet ontbreken! We probeerden deze precies hetzelfde na te schilderen. 

We kregen in onze klas bezoek van de papa van Ties. Hij kwam een muurtje metselen. Hier keken Ties en wij natuurlijk ook heel erg naar uit!

Eerst kregen we een beetje uitleg van de papa en nadien mochten wij meehelpen met het halen van alle nodige materialen. Sterke handen genoeg!

Nadien mochten we meehelpen om de versteviging voor het muurtje te maken en de cement mocht natuurlijk ook niet ontbreken.


En dan was het tijd om het muurtje te metselen! Ook hier mochten wij een handje bij helpen! Wat fijn!


Nog een paar helpende handen en ons muurtje was af! Een dikke dankjewel aan de papa van Ties voor deze leerrijke ervaring!


Namiddag mochten we dan ook nog een bezoekje gaan brengen bij Ties thuis. Hier mochten we een kijkje gaan nemen naar de bouw van een garage die de papa van Ties zelf aan het maken is. 


Ook mochten we eens in de zelfgemaakte boomhut gaan kijken.


Nadien werden we nog verwend met een lekker drankje en een stukje cake. Bedankt lieve mama en papa van Ties! We hebben er van genoten!


In de klas maakten we ook nog enkele werkjes over de bouwwerf.
Hierna leerden we over: 
"STEEN VOOR STEEN"

Waar zouden we het meeste over stenen te weten komen? Bij het steenfabriek Vandersanden natuurlijk! Daar gingen wij dus, enkel met onze oudste kleuters, een bezoekje brengen.

Eerst kregen we in de grote zaal een presentatie over het bedrijf Vandersanden en over hoe ze stenen maken. Dit vonden we al heel interessant en we konden al goed antwoorden op de vragen. We waren immers al goed op de hoogte omdat we al een week aan het leren waren over 'bouwen'.


Nadien mochten we gaan kijken in het 'echte' fabriek. Wat waren we enthousiast!


Hierna werden we getrakteerd op een lekker drankje. Iedereen kreeg een mooi hoedje van Vandersanden. BEDANKT voor de fijne rondleiding!


In de klas maakten we werkjes over 'stenen metselen'.
De vlindertjes stempelden met legoblokjes een bakstenen muur en de zonnetjes probeerden zelf op de juiste manier de bakstenen te tekenen. Niet zo'n gemakkelijke opdracht!
Nadat de papa van Ties in onze klas geweest was en nadat we op bezoek geweest waren bij het steenfabriek Vandersanden, werd het ook wel eens tijd dat wij zelf mochten metselen! Daarom werd er in onze klas een metselhoek, met echte stenen, gemaakt!
Samen maakten we eerst het cement en erna bouwen maar!

Onze poppenhoek werd omgebouwd tot een bouwhoek. Alleen toegankelijk voor de bouwvakkers, met helm en veiligheidshesje! 

Aan de hand van stroken papier maakten we een huis. We leerden meten en passen. De vlindertjes probeerden de kaartjes van 'de bouw van een huis' logisch te rangschikken. Wat gebeurt er eerst? En daarna?
Ze ordenden ook huizen van groot naar klein.Om ons thema af te sluiten maakten de zonnetjes een huis. Ze moesten bakstenenpapier knippen en ze op de juiste manier opplakken. Ze deden hetzelfde met de dakpannen. Veel werk, maar het zijn wel mooie huisjes geworden!Het thema 'bouwen' zit er weer op. Bedankt voor jullie medewerking en de meegebrachte materialen! We zijn er zeker van dat er 'echte' bouwvakkers in onze klas zitten! Tot maandag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten